Hoppa till innehåll
Röd villa med tegeltak

Takbyte

Säkert och hållbart takbyte med Rustabo 

Vi är ett kompetent takföretag som har varit med länge. Det är en trygghet för dig som kund. Våra takläggare har bred kunskap och lång erfarenhet av allt inom takbyte, takarbete och takrenovering. Våra takteam finns i hela Dalarna och runt Gävleborg, Uppland och Örebro län. 

Vi är proffs på att bygga tak och har vårt ursprung i Dalarna. Här är kunskapen för hantverk, husbyggande och trä levande sedan många hundra år. Våra skickliga hantverkare förvaltar det arvet i sitt arbete och vet vad som krävs för att ett tak ska vara säkert och hållbart för våra nordiska förhållanden. 

Takläggning av betongtak, tegeltak och plåttak – vi fixar allt! Dessutom installerar vi gärna solceller vid ditt takbyte och takrenovering om du önskar, det finns stora kostnader att spara genom att göra det samtidigt. Vi värdesätter trygghet. När du anlitar oss tar vi hand om all säkerhet på takbygget och säkerställer att alla byggnormer följs. 

Rustabo-metoden: 6 steg till att lägga tak 

Hembesök med glada personer

Steg 1: Hembesök 

Första steget innebär att vår yrkesman kommer hem till dig för att titta på ditt tak och höra vilka behov och önskemål du har. Är du intresserad av solpaneler, berättar vi gärna också om fördelarna med att installera det i samband med ditt takbyte. Vid hembesöket brukar vi också diskutera och fastställa vilket tak du vill ha, dess materialval, pris, omfattning och tidplan för arbetet. 

Rustabo fördjupad översyn av takläggare

Steg 2: Fördjupad översyn av takläggare 

Vid steg två gör en av våra takläggare en utökad kontroll av ditt tak, det är för att ge oss rätt förutsättningar att bygga om och lägga det nya. Vi dokumenterar bland annat vindskivornas höjd, plåtarbeten och vattenavrinning. Momentet görs med stor noggrannhet och bidrar till att vi i god tid innan arbetet startar kan beställa rätt material i rätt kvantitet. 

Rustabo leverans av material till ditt tak

Steg 3: Leverans av material till ditt tak 

Allt material som behövs till arbetet med ditt tak levereras i god tid hem till dig. Det gäller takpannor, underlagspapp, hängrännor, plåtdetaljer och allt annat som behövs. För att din tomt ska påverkas så lite som möjligt av bygget, levereras också en container redan vid uppstart. Vårt mål med Rustabo-metoden är att du alltid ska uppleva processen så smidig som möjligt. 

Rustabo dags att lägg ditt tak

Steg 4: Dags att lägga ditt tak 

Nu är det dags för vårt kompetenta takläggarteam att påbörja sitt arbete och allt arbete utförs av ett och samma team. Vi tar hela byggherreansvaret vilket innebär att du kan känna dig trygg när takläggarna är på plats och bygger. Våra takläggare har bred kunskap inom sitt hantverk och kan svara på eventuella frågor som dyker upp under arbetet. De delar gärna med sig av sin kunskap om allt från kvalitet på taktegel till framtida underhåll. 

Rustabo våra takläggare avslutar sitt arbete

Steg 5: Våra takläggare avslutar sitt arbete 

Nu är taket klart! Du och våra takläggare går tillsammans igenom egenkontrollen och det arbete som är utfört. Våra takläggare städar på tomten och ser till att avfallet återvinns på rätt sätt. 

Rustabo slutkontroll

Steg 6: Slutkontroll 

Avslutningsvis gör en oberoende besiktningsman en slutkontroll och besiktning av ditt tak och upprättar ett skriftligt besiktningsprotokoll. Det är en trygghet och värdehandling både för dig och oss. När du är nöjd, är vi nöjda. 

Går det att byta tak på vintern?

Det går utmärkt och vi byter tak på vintern. Våra montörer trivs med variationerna som alla årstiderna bjuder på.

Totalekonomi 

Vårt takbyte ska vara bra för dig, även på lång sikt 

Att byta tak är förmodligen det viktigaste och en av de största investeringarna du kan göra i ett hus och vi är måna om att din totalekonomi ska bli så bra som möjligt. Det betyder att vi alltid bygger tak med hållbart material, rätt byggteknik och med fokus på detaljer. Vi ger också rekommendationer om energibesparande åtgärder som förlänger hela takets livslängd. 

Alltid fast pris 

Offerter ska vara fasta och skriftliga och tydligt visa vad som ingår och vilket ansvar din takläggare har. Det får du med oss, utöver ett tak av hög kvalitet som håller vad vi lovat. 

Lång livslängd 

Vår höga bygg- och materialkvalitet borgar för att taket håller länge. Det gör att din investering kan slås ut på många år. Ett tak som håller många år ger dig som husägare en bra totalekonomi. 

Totalansvar 

Glada personer i samtal med takrådgivare

Vi har valt att alltid arbeta med totalentreprenad 

Vi tar ett totalansvar för takläggarnas säkerhet så att du som kund kan känna dig trygg. Vår arbetsmiljöplan följer gällande riktlinjer från Arbetsmiljöverket och våra takläggare är utbildade i att utföra jobbet enligt gällande arbetsmiljöregler. Vi tar hela ansvaret för att takbytet utförs på ett fackmannamässigt sätt och strävar alltid efter högsta möjliga kvalitet på både arbete och material. Med oss kan du vara säker på att vi gör det där lilla extra så att du ska känna dig trygg och nöjd. 

ROT-avdrag 

Personer som får information om ROT-avdrag

Vi hjälper dig med ROT-avdraget vid takbyte 

Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad ger rätt till ROT-avdrag om det utförs på en bostad som du äger och bor i, eller på ditt fritidshus. Och det gäller givetvis tak också. 

ROT-avdraget är sedan årsskiftet 2016 satt till 30% av arbetskostnaden och avdraget är nu tillfälligt höjt till 75 000 kronor per år, för varje person som står angiven som ägare till fastigheten. 

Ett takbyte och takrenovering kräver en stor arbetsinsats av takläggarna och passar därför bra i kombination med ROT-avdraget. Vi tar hand om alla detaljer runt ROT-avdraget för att göra det enkelt och smidigt för dig. 

Ta del av det förhöjda ROT-avdraget 2024 – perfekt tid att byta tak! 

Rätt takmaterial för nordiska förhållanden  

Vi erbjuder takmaterial av hög kvalitet som är anpassat efter våra nordiska förhållanden.  

Eftersom man behöver ta hänsyn till underliggande konstruktion vid val av material, får du hjälp av våra kunniga fackmän att välja. De kan berätta om det är tegel, betong eller plåt som passar just ditt hus bäst. 

Tegelpannor

Tegeltak 

Tegel är ett klassiskt takmaterial med lång livslängd. Det är ett material som har förmågan att både ta upp och släppa ifrån sig fukt. Tegelpannor ger taket en matt, vacker yta med skarpa övergångar mellan pannorna. Rustabo erbjuder en- eller tvåkupiga tegelpannor. 

Betongtak

Betongtak 

Betongpannor är numera det vanligaste takmaterialet i Sverige. Rustabo erbjuder svensktillverkade betongpannor i ett flertal kulörer och med varierande ytbehandlingar. Betongpannor är mer exakta i sin form än tegel och ger därför ett tätare tak. De är också betydligt tjockare, vilket gör dem hållbara nog att gå på. 

Plåttak

Plåttak 

Plåt ger taket en tunn snygg profil och lång livslängd. Plåttak är lätta och kräver inte en lika kraftig takkonstruktion som exempelvis betongpannor. Rustabo erbjuder plåttak i ett flertal olika utföranden och färger, exempelvis klassisk pannplåt, korrugerad plåt och plåt som efterliknar takpannor. 

Detaljerna som gör skillnaden – vårt noggranna arbete för ett hållbart tak 

Vi bygger tak som ska hålla länge, därför är vi noga med takets detaljer. 

Plåtdetaljer

Plåtdetaljer 

Alla plåtdetaljer på ett Rustabo-tak anpassas efter de rätta måtten på just ditt tak. Vissa takdelar kan behöva specialtillverkas av våra erfarna plåtslagare för att passa perfekt. Plåtdetaljerna har både en funktionell och en estetisk betydelse, därför är vi mycket noga med utformning och kvalitet. 

Rustabo ventinocken tätar och ventilear

Ventinocken tätar och ventilerar 

Löv, barr och fågelbon är inget som vi vill ha under takpannorna, därför sätter vi alltid en så kallad ventinock under taknocken. Den är formad efter tvåkupiga takpannor av lera eller betong och tätar mot löv, barr, snö och annat. Ventinocken gör också att utrymmet mellan pannorna och taknocken ventileras. 

Fågelband skyddar konstruktionen

Fågelband skyddar konstruktionen 

Vid takfoten sätter vi fågelband. Det är långa kamliknande band med flexibla strån som hindrar fåglar från att ta sig in under pannorna för att bygga bo. Innan vi lägger ytskiktet monterar vi också krokarna för hängrännor, fästen för takbrygga och snörasskydd, samt annan säkerhetsutrustning som taksteg och glidskydd för stege. 

Rustabo underbeslag

Underbeslag 

Underbeslagen är en av de viktiga doldisarna när det kommer till takets detaljer.  Ett underbeslag är en plåtdetalj som ligger direkt mot den täta konstruktionen, under takpannor eller takplåt och som alltså inte syns när taket är färdigt, men som fyller en viktig funktion. Underbeslaget sitter ofta vid genomföringar, som skorsten eller ventilation och hindrar vatten att tränga ner genom taket. 

Hängrännor och stuprör

Hängrännor och stuprör 

Den viktigaste uppgiften för hängrännor och stuprör är förstås att snabbt föra bort regnvatten från huset. Deras funktion är mycket viktig för livslängden på både tak och fasad. Men de är också en detalj i husets exteriör. Därför är det bra att välja rännor och rör som passar med husets färger. Vi erbjuder takavvattning av hög kvalitet i ett flertal kulörer. 

Rustabo tätskikt

Tätskikt 

Underlagspappen eller takduken limmas med överlappande skarvar samt häftas fast i underlaget. Rent tekniskt är pappen ett fullt fungerande tätskikt, men det behövs ett stabilt ytskikt i form av takpannor eller plåt ovanpå den som skydd mot UV-strålning och mekanisk nötning. 

Rustabo säkerhet

Säkerhet  

Rätt utrustning ger ett snyggt helhetsintryck, men det ger framför allt ett säkert tak för till exempel sotare eller dig själv. Rustabo erbjuder taksäkerhetssystem av hög kvalitet i flera olika färger. Säkerhetsutrustning omfattar taksteg, glidskydd för stege, takbrygga och snörasskydd med mera. 

Så går det till när vi byter ditt tak – en trygg och komplett byggprocess 

Rustabo så går det till

När du anlitar Rustabo för att byta tak på ditt hus kan du förvänta dig en noggrann och säker process från start till slut. Här får du en fördjupad genomgång av hur vi arbetar, från uppsättning av säker ställning till slutbesiktning av oberoende besiktningsman. 

Säker ställning vid takbytet 

När våra takläggare kommer till en ny arbetsplats börjar de alltid med att bygga en säker och godkänd ställning, för vi sätter såklart stort värde i att alltid jobba med hög säkerhet. Det är tryggt, både för dig och för våra medarbetare. Ställningen har fallskydd i form av staket eller nät samt gavelskydd. 

Rivning av det gamla taket 

När vi river det gamla taket jobbar vi systematiskt och låter pannor eller plåt ligga så länge det går för att hindra att underlaget blir blött av regn eller snö. Allt gammalt material kastas i container direkt eller vid arbetspassets slut. 

Tätskiktet monteras 

Om det ligger en gammal takduk eller tjärpapp under takpannorna tar vi inte bort den. Bäst är att låta den ligga, eftersom det annars blir massor av vassa spikhuvuden som måste dras bort för att inte orsaka hål i det nya tätskiktet. Takduken limmas med överlappande skarvar samt häftas fast i underlaget. Rent tekniskt är takduken ett fullt fungerande tätskikt, men det behövs ett stabilt ytskikt i form av takpannor eller plåt, annars kan UV-strålning och mekanisk nötning skada den. 

Läkten på plats 

Först monteras ströläkten, sedan bärläkten. Att montera läkten är ett jobb som kräver rutin. Det gäller att få bärläkten att ligga helt vågrätt och jämnt för att inte pannorna ska få fel avstånd till varandra. Läkten måste också anpassas för taklutningen och eventuella ränndalar i plåt som ska monteras i nästa skede. 

Underbeslagen är viktiga doldisar 

Ett underbeslag är en plåtdetalj som fyller en viktig funktion och som ligger direkt mot den täta konstruktionen, under takpannor eller takplåt. Den syns alltså inte när takbytet är färdigt. Underbeslaget sitter ofta vid genomföringar, som skorsten eller ventilation och hindrar vatten att tränga ner genom taket. 

Ytskiktet på plats 

Nu är det dags att lägga det sista lagret på ditt tak, det vill säga det ytskikt som ni valt. Läggningen sker enligt etablerad metod där takläggarna systematiskt arbetar sig från takfoten och uppåt. Ibland måste takbeläggningen skäras för att passa vinkeln när olika takfall går ihop i en ränndal. 

Plåtdetaljer och tillbehör gör taket komplett 

När ytskiktet är på plats kan vi montera vindskiveplåtar, ytterbeslag kring skorsten och andra genomföringar. Vi monterar också hängrännor och stuprör samt eventuella specialdetaljer. Takets detaljer är viktiga, det är en del av vårt kvalitetsarbete. 

Snyggt och prydligt 

När våra takläggare lämnar en arbetsplats ser de till att städa upp efter sig. Allt material som ska till återvinningscentralen läggs i containern, som sedan hämtas upp och körs bort. När takläggarna har avslutat sitt arbete hämtas ställningarna upp av en lastbil. 

Slutkontroll av oberoende besiktningsman 

Takbytet är nu färdigt och det är dags för slutkontroll av ditt tak. En oberoende besiktningsman kommer då hem till dig för att se över resultatet och säkerställer att arbetet motsvarar din beställning och dina önskemål. Besiktningsmannen upprättar ett skriftligt besiktningsprotokoll som blir en trygghet och värdehandling för dig.

Finansiering av takbyte och solanläggning

Ibland kan behovet av ett takbyte komma snabbare än man tänkt och på det sättet innebära en oplanerat stor investering. Vi kan hjälpa dig att byta tak och montera solceller med större ekonomisk flexibilitet. Tillsammans med Wasa Kredit kan vi erbjuda dig möjlighet till flertalet flexibla sätt att dela upp betalningen för takbyte, solanläggning eller solcellsbatteri. Beroende på storleken på beloppet som önskas betalas vid ett senare tillfälle och vilken månadskostnad som passar dig så kan vi erbjuda olika upplägg.